Jak se starat o kožené doplňky?

Pořídili jste si koženou tašku, batoh, kabelku nebo peněženku a chcete, aby vám tento luxusní kožený doplněk vydržel co nejdéle jako nový? V tomto článku vám poradíme, jak kožené výrobky čistit a také čemu se vyhnout, aby nedošlo k jejich poškození. Jste připraveni pečovat o svůj oblíbený kožený kousek? Pak se pusťte do čtení.

Čemu se vyhnout?

 Možná už jste taky zjistili, že jsou kožené doplňky nepostradatelným pomocníkem, který se vyznačuje odolností i luxusním vzhledem. Aby si však svůj krásný vzhled zachovaly co nejdéle, je třeba se určitým věcem vyvarovat. V první řadě se vyhněte přílišnému promočení, kůže totiž nemá ráda rychlé změny vlhkosti. Když se však náhodou kožený doplněk promočí, nedávejte ho vyschnout na přímé slunce nebo radiátor, kůže by velmi rychle vyschla. Nechte ho proto uschnout pozvolna a následně ho ideálně ošetřete včelím voskem. Myslete také na to, že kožené výrobky rozhodně nepatří do pračky, zničily by se. Vyhněte se i všem agresivním přípravkům a kožené výrobky nepokládejte na špinavou nebo mokrou zem.

Impregnace je pro kůži důležitá

 Co naopak kůži prospívá, je impregnace, která je velmi důležitá nejen u kožených bot, ale také kožených tašek, kabelek a batohů. Správně nanesená impregnace totiž dokáže kůži ochránit před vnějšími vlivy, ať už je řeč o dešti, zimě nebo sněhu. Impregnaci byste měli aplikovat na celou plochu koženého výrobku, jedno nanesení by mělo vydržet na celou sezónu.

Jak kůži čistit?

 Ptáte se, co dělat, když bude vaše oblíbená peněženka nebo taška špinavá? Pokud není výrobek zašpiněný nijak extrémně, vystačíte si s čistým hadříkem jemně namočeným v jarové vodě, hadřík však musí být dostatečně vyždímaný. Nečistoty z kůže můžete také snadno vyčistit obyčejnou mazací gumou, musí se však jednat o měkkou a jemnou nebarvenou gumu.

Jak na rýhy na kůži?

 Na kůži se mohou kromě nečistot objevit také rýhy a škrábance. Pokud se jich chcete zbavit, přizvěte si na pomoc speciální vosk. Většinu rýh a škrábanců je totiž možné rozleštit právě voskem, případně krémem. Vosk navíc kůži změkčuje a vyživuje a sjednocuje její odstín.

 

I vy můžete prodloužit životnost svých kožených výrobků správnou péčí, která se vám vrátí luxusním doplňkem s dlouhou životností.