Jak vybrat stylový batoh nejen do města, ale i na cesty?

Batoh už dávno není jen symbolem pro turistiku. Stal se nepostradatelným společníkem při cestách do práce i školy. Díky pestré designové nabídce uděláte s batůžkem parádu i na drinku s přáteli. Stačí si jen vybrat, pro jakou příležitost jej budete potřebovat.

Nejdůležitější otázka ze všech: co od svého batůžku do města očekáváte?

Než začnete s výběrem barvy a designu, zamyslete se nad tím, k čemu všemu budete batoh používat.

  • Potřebujete jej pouze pro přenášení notebooku do práce či školy?
  • Budete v něm nosit i nákupy?
  • Vyrazíte s ním do fitka?
  • Bude vám při ruce, i když vyrazíte do víru velkoměsta?
  • Potrpíte si na extravagantní a výjimečné zpracování, nebo dáte přednost minimalistickému univerzálnímu provedení?

To je jen zlomek otázek, které byste si měli položit před nákupem batohu. Obecně lze říci, že je nejdůležitější především to, jakým způsobem budete zavazadlo nejčastěji používat. Od toho se bude následně odvíjet:

  • velikost,
  • hmotnost,
  • vnitřní členění,
  • ergonomické prvky.

Pohodlí na prvním místě

Batoh se vám musí především pohodlně nosit. Skvělými vlastnostmi se pyšní kožené batohy. Kůže je totiž přírodním materiálem, který dýchá, takže zajišťuje komfortní nošení. Navíc je příjemná na dotek.

Z hlediska komfortních prvků by nejlepším batohům do města neměly chybět nastavitelné ramenní popruhy, jejich délku upravíte podle výšky své postavy. Batoh by měl k zádům dobře přiléhat a jeho spodní část by měla končit v oblasti beder.

Některé batůžky mají i hrudní a bederní pás, které pomáhají s dobrou stabilitou na zádech a rozložením hmotnosti. Jde však spíše o batůžky sportovnějšího ražení.

Městskému batohu by nemělo chybět ucho na přenášení, což oceníte zejména při cestování „přecpanou“ hromadnou dopravou, kdy je potřeba batoh držet v ruce.

Zejména dámy mívají dilema, zda není batoh příliš sportovním doplňkem. Proto jsou k dostání batůžky, které umožňují ramenní popruhy jednoduše přeměnit na tašku, kterou mohou nosit na jednom rameni nebo cross body.

Rozměry a objem batohu tak akorát

Batohy do města se vyrábí v různých velikostech. Kromě rozměru v centimetrech pro vás bude důležitý i objem, který se uvádí v litrech. Městské batohy mají obvykle objem mezi 10 až 30 litry.

Jak vybrat správný objem? Váš batoh by měl být tak akorát. Měl by s maličkou rezervou pojmout vše, co potřebujete mít neustále po ruce, nebo to, co s určitou pravidelností nosíte. Je zbytečné si pořizovat velký 30l batoh, ve kterém budete nosit jen peněženku, klíče, deštník a láhev s vodou. Naopak může nepříjemně „zabolet“ nákup stylového batohu do práce či školy, do kterého se o pár centimetrů nevejde váš notebook.

Malé batůžky, ve kterých budete nosit jen drobnosti (peněženku, klíče, kapesníky, deštník, malou láhev s vodou) mohou mít objem klidně jen okolo 6 l. Nepočítejte však, že do něj vložíte notebook. Jestliže potřebujete batoh pro laptop a další kancelářské potřeby, sáhněte po objemu okolo 20 l. V případě, že chcete v batohu kromě notebooku nosit také menší nákup nebo převlečení do fitka, sáhněte po objemu okolo 30 l. Batoh s objemem okolo 30 l využijete i pro kratší a nenáročné výlety do přírody, při kterých se neobejdete bez pití, svačiny a pláštěnky. U batohů na počítač si pohlídejte šířku a výšku, které by měly odpovídat rozměrům počítače, které se nejčastěji uvádějí v palcích.

Hmotnost

Důležitá pro vás bude i hmotnost batohu. Batoh by měl být sám o sobě co nejlehčí. Je zbytečné na zádech „tahat“ kromě nezbytností ještě kilogramy, které batohu přidává výrobní materiál. Věděli jste, že mezi nejlehčí kožené batohy patří ty z kozí kůže? Kozí kůže je totiž jednou z nejlehčích. A kožené batohy dnes hrají v městské módě prim.

Abyste v batohu rychle našli, co hledáte

Vnitřní členění patří k dalším důležitým věcem, na které je potřeba při výběru batohu do města pamatovat. Díky dostatku kapes bude mít každá věc své pevné místo, což vám usnadní život. V batozích, které mají jen jednu kapsu, budete zdlouhavě hledat klíče, peněženku nebo třeba gel na ruce. Drobnosti jako doklady, telefon a klíče by měly mít samostatnou kapsičku. Ostatní přihrádky se budou hodit na notebook a další nezbytnosti.

Jestliže vybíráte kožený batoh na notebook, je vhodné, aby byla kapsa samostatná a důkladně polstrovaná. Ochráníte tak elektroniku před zbytečným poškozením. Kapsičky na drobnosti by měly být opatřeny zipem, díky kterému se nevysypou ani v případě, kdy batoh obrátíte vzhůru nohama.

3 nejlepší batohy nejen do města

Zjistěte, se kterými batohy můžete směle vyrazit nejen do betonové džungle.

Kožený batoh Apollón

Kožený batoh Apollón je k dostání v černé i elegantní hnědé barvě. Jedná se o univerzální provedení, takže může být stylovým pánským i dámským batohem do města. Batoh se pyšní úctyhodným objemem 29 l a velikostí 56 x 28 x 13 cm, takže je ideálním společníkem do kanceláře a školy. Kromě notebooku pojme i menší každodenní nákup. Také na výletě se stane vítaným společníkem, protože do něj uložíte svačinu, vodu i deštník či pláštěnku.

Apollón zaujme na první pohled svým zpracováním. Jeho retro vzhled koresponduje se současnými módními trendy. Velká komora je rozdělená na dvě otevřené polstrované kapsy. Najdete zde i dvě kapsičky na zip. Samozřejmostí je rukojeť pro pohodlné přenášení a nastavitelné popruhy. Pro výrobu byla použita měkká a odolná kozí kůže.

Kožený batoh Themis Ebony

Dokonalá stylovka do města. Batoh Themis Ebony můžete nosit hned dvěma způsoby. Klasicky na zádech díky nastavitelným ramenním popruhům, ale také přes rameno nebo cross body. Stačí jen zatáhnout za ucho.

Themis Ebony patří do kategorie středně velkých batohů. Má jednu prostornou komoru, která je rozdělena na dvě otevřené přihrádky. Rovněž zde najdete dvě kapsičky na zip. Menší kapsa na přezku se nachází na přední straně batohu. Batoh má rozměry 35 x 25 x 10 cm, takže do něj pohodlně uložíte tablet, ale také desky o rozměru A4. Díky kozí kůži je batoh příjemný na dotek. Navíc je pevný a odolný.

Kožený batoh Kirké

Pokud vyrážíte za zábavou do víru velkoměsta, neměl by vašemu outfitu chybět kožený batůžek Kirké s objemem 6 l. Pohodlně do něj schováte malou láhev s vodou, kapesníky, peněženku, telefon, klíče i deštník.

O přehledné uspořádání se postará jedna hlavní komora, která je rozdělená na dvě přihrádky a najdete v ní i dvě kapsičky na zip. Na zádech najdete malou kapsu na zip. Přední část zdobí další kapsa s obloukovým zipem. Batohu nechybí pohodlné ucho na přenášení ani délkově nastavitelné ramenní popruhy. Stejně jako předchozí modely je i tento ušitý z měkké kozí kůže, která se pyšní skvělou odolností a pevností.